Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

22 Ιουλίου Η Γιορτή Της Αιώρας Δεκα χρόνια αιώρες
















Η 22η Ιουλίου είναι η Παγκόσμια ημέρα της αιώρας, η γιορτή της αιώρας, the Hammock day. Το Σπίτι Της Αιώρας Γιορτάζει την Ημέρα Της Αιώρας και τα 10 χρόνια του,  και το TVXS κάνει το παρακάτω αφιέρωμα για την Κουλτούρα και την Φιλοσοφία στην χρήση  της αιώρας.
Το Σπίτι Της Αιώρας έχει φέρει την κουλτούρα της αιώρας στην Ελλάδα. 

Δέκα χρόνια Το Σπίτι Της Αιώρας, 10 χρόνια αιώρες στην Ελλάδα  


Αφιέρωμα στις αιώρες

Βρες την ισορροπία σου με μια αιώρα – Γιατί η αιώρα αποτελεί στάση ζωής
Όταν το 2012 εν μέσω της  Ελληνικής Κρίσης , η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρια Φέκτερ , δήλωνε ότι οι Έλληνες έπεσαν από την αιώρα που ήταν ξαπλωμένοι, και έπρεπε να σηκωθούν, εμείς στο Σπίτι Της Αιώρας, πράγματι είχαμε ξεκινήσει  ήδη 4 χρόνια νωρίτερα   να παρουσιάζουμε στην ελληνική αγορά την έννοια της σωστής αιώρας, τον τρόπο χρήσης. έναν εναλλακτικό διαφορετικό τρόπο και στάση  ζωής.  Μια επιχειρηματική δραστηριότητα ( Το Σπίτι Της Αιώρας ) που πραγματικά  «έπεσε» όχι από την «αιώρα» αλλά  πάνω στη  Οικονομική Κρίση, μια κρίση που σίγουρα δεν δημιουργήθηκε από αυτούς που ήταν ξαπλωμένοι σε αιώρες ( δεν είχαμε πουλήσει άλλωστε και τόσες πολλές) , αλλά από αυτούς που δεν είχαν ξαπλώσει ποτέ σε αιώρα.
Η φιλοσοφία της αιώρας σαν κατασκευή, ξεκινάει από την  ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει το πιο στοιχειώδη, θεμελιώδη, βασικό κατάλυμα - καταφύγιο μέσα στην φύση.  Ελαφριά, φορητή, λειτουργική αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια αιώρα.
Δεν είναι όμως μόνο απλά ένα κρεβάτι, η αιώρα  είναι ένα στοιχείο πολιτισμού.  
Η χρήση της αιώρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  στην κουλτούρα πολλών χωρών της λατινικής Αμερικής . Η κατασκευή αποτελεί δείγμα λαϊκής τέχνης,  δεξιοτεχνίας, πολιτισμού και κουλτούρας, καθώς υπάρχει  και  μια μεγάλη ποικιλία στον τρόπο κατασκευής.  Η Κάθε φυλή , περιοχή, χώρα,  ο κάθε χειροτέχνης , δίνει το δικό του στίγμα στην αιώρα που κατασκευάζει. Ο τρόπος κατασκευής, η επιλογής χρωμάτων και σχεδίων, το μέγεθος, τα κρόσσια, δεν είναι τυχαίες επιλογές, αλλά έχουν συμβολισμούς  που σχετίζονται άμεσα  και από τον τελικό αποδέκτη αλλά και βέβαια από τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος.
Από τους Mayan του Μεξικό, τους Ιθαγενείς Otavalo από το Εκουαδόρ, την φυλή Wayuu που ζει ακόμα και σήμερα μια νομαδική ζωή ανάμεσα στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας. O Βραζιλιάνος Φωτογράφος Sebastião Salgado αποτύπωσε με την κάμερα του τις φυλές του Αμαζονίου στην καθημερινότητα τους, όπου η αιώρα παίζει σημαντικό ρόλο.
Δεω είναι τυχαίο άλλωστε ότι  και οι πιο γνωστοί συγγραφείς που έχει χαρίσει η Λατινική Αμερική, αναφέρονται στα κείμενα τους στις αιώρες, που πρωταγωνιστούν στις όμορφες εικόνες που περιγράφουν την ζωή με μία αιώρα.
Ο Gabriel Garcia Marquez στο έργο του (Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει, 1961) περιγράφει την καθημερινότητα και κάνει πολλές αναφορές σε αιώρες
«Ο συνταγματάρχης ασχολήθηκε με τον πετεινό, παρόλο που θα προτιμούσε την Πέμπτη να μείνει ξαπλωμένος στην αιώρα. Δεν σταμάτησε να βρέχει για αρκετές μέρες»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Κατέβασε την κουνουπιέρα και μουρμούρισε. « Ο κόσμος είναι διεφθαρμένος»  Πριν πλαγιάσει, έδεσε τον πετεινό στο πόδι του κρεβατιού, κλείδωσε το σπίτι και ψέκασε με εντομοκτόνο την κρεβατοκάμαρα. Ύστερα έβαλε την λάμπα στο πάτωμα, κρέμασε την αιώρα του και πλάγιασε να διαβάσει τις εφημερίδες.»
Στο Θεατρικό έργο, Η νύχτα της Ιγουάνα  του Τέννεση Γουίλλιαμς πρωταγωνιστεί μια Μεξικάνικη αιώρα Mayan

Το Σπίτι Της Αιώρας φέρνει για πρώτη φορά την κουλτούρα της αιώρας στην Ελλάδα
Πούλα το Κρεβάτι σου και πάρε μία αιώρα, ταξίδεψε, νοιώσε ελεύθερος, βρες την ισορροπία σου με μια αιώρα. 
Εδώ και 10 χρόνια λειτουργίας , Το Σπίτι Της Αιώρας La Casa De Hamacas,  ο πρώτος  χώρος και μοναδικός , αποκλειστικά και μόνο με αιώρες,  έχουμε καταφέρει να μεταδώσουμε αυτή την αγάπη μας για τις αιώρες, με μοναδικό στόχο να εμπνεύσουμε τον κόσμο να ταξιδέψει με μία αιώρα, να αράξει σε μία αιώρα, να ονειρευτεί σε μία αιώρα, να βρει την ισορροπία του σε μία αιώρα.
Αυτή είναι η  ουσία της αιώρας , ένα «κρεβάτι που αιωρείται» και μεταφέρεται  , ένα ιπτάμενο χαλί , που μπορεί να σε ταξιδέψει, αλλά και να ταξιδευτεί  μαζί σου μέχρι την άκρη της Γής
Δεν χρειάζεται να έχεις λεφτά , να  είσαι πλούσιος,  απλά χρειάζεται να έχεις μια αιώρα
"Οι ιθαγενείς κοιμούνται σε κρεβάτια που τα ονομάζουν "Hamaca" – αιώρα. Μοιάζουν με ένα κομμάτι από ύφασμα που έχει και τις 2 άκρες ανοιχτές, και γερά δεμένες, σαν ένα δίχτυ φτιαγμένο από ίνες σχεδόν 4 μέτρα μακρύ. Στην άκρη του οι πολλές σχοίνινες απολήξεις  δημιουργούν έναν κόμπο, μια πλέξη, από όπου μπορεί να κρεμαστεί. Είναι καλά κρεβάτια, και καθαρά, και αφού ο καιρός είναι ζεστός, αυτοί δεν χρειάζονται κανένα άλλο κάλυμμα παρά μόνο την ίδια την αιώρα την οποία μεταφέρουν και τοποθετούν σε διάφορα σημεία.(Gonzalo Fernandes De Oviedo y Valdes, Seville, 1535)

Κατηγορίες αιώρες
1)      Οι διχτυωτές χειροποίητες αιώρες από Μεξικό Mayan Mexican Hammock
2)      Υφασμάτινες αιώρες από Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ κτλ
3)      Οι σπάνιες Chinchorros Wayuu αιώρες Βενεζουέλα πραγματικά έργα τέχνης
4)      Ναυτικές αιώρες ή αλλιώς οι αιώρες με ξύλο spread Bar
5)      Οι σύγχρονες αιώρες ( Jungle Hammock, parachute silk Hammock) η εξέλιξη
κατασκευασμένες από νέα υφάσματα, συνθετικά , όπως είναι το συνθετικό μετάξι αλεξιπτώτου. 
Αιώρες παντού: Από το σαλόνι μέχρι την παραλία , παντού υπάρχει χώρος για μια αιώρα.
Από την βόλτα στο πάρκο με το ποδήλατο, μια ημερήσια απόδραση, μια εβδομάδα ελεύθερο, σε μία απομακρυσμένη παραλία με όσο πιο λίγα πράγματα , αλλά σίγουρα με μία αιώρα, η αιώρα είναι αυτή που μπορεί να σου εξασφαλίσει μία τέλεια απογευματινή siesta σίγουρα, άλλα και έναν σωστό ύπνο , με θέα τα αστέρια και το φεγγάρι.  Η αιώρα είναι στάση ζωής.
Χρήση τοποθέτηση αιώρας
Η χρήση της αιώρας έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα .
1.       Εύκολη στην μεταφορά και τοποθέτηση
2.       Άνεση και ασφάλεια στον ύπνο προστασία από εξωτερικούς παράγοντες
3.       Προστασία από άγρια ζώα, φίδια , σκόρπιους, έντομα κτλ
4.        Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκεί που δεν μπορεί να στηθεί σκηνή,  αφού μπορεί να «αιωρηθεί» πάνω από πέτρες. αγκάθια, πάνω από σημεία που υπάρχει νερό ή υγρασία, σε έδαφος με μεγάλη κλίση. Ουσιαστικά δεν σε επηρεάζει καθόλου η μορφολογία του εδάφους
5.       Οικονομία χώρου αφού μπορούν να τοποθετηθούν πολλές αιώρες σε διάφορα επίπεδα
6.       Καλύτερη ποιότητα ύπνου σε κατάσταση Camping.
Σύγχρονες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ύπνος στην αιώρα ξεκουράζει το σώμα  και ηρεμεί  την ψυχή (  https://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2811%2900539-2)
Η τοποθέτηση της αιώρας είναι μια πάρα πολύ απλή υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεσαι αφού έχεις την αιώρα είναι , να βρεθεί το κατάλληλο σημείο, και κάποια μέτρα σχοινί. Ανάλογα το μέγεθος  της αιώρας  χρειάζεται και η αντίστοιχη απόσταση. Σε γενικές γραμμές μια απόσταση ( μεταξύ δέντρων) 3,50 μέτρα είναι κατάλληλη για να μπει μια αιώρα . Γύρω από την αιώρα υπάρχουν και αρκετά αξεσουάρ, που μπορούν να κάνουν την χρήση της ακόμα πιο απολαυστική, κουνουπιέρες,  sleeping bags, ειδικά στρώματα για αιώρες, αδιάβροχα,  τέντες για αδιαβροχοποίηση και σκίαση  και διάφορα άλλα.
Η αιώρα δεν αποτελεί κατάλυμα ( όπως η σκηνή) και άρα δεν υφίσταται η κατηγορία της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου που στηρίζεται η δίωξη για το ελεύθερο Camping  
Η νέα τάση του να ταξιδεύεις με όσο πιο λίγα πράγματα γίνετε κάνει την χρήση της αιώρας απαραίτητη
1.       Πούλα το κρεβάτι σου
2.       Ταξίδεψε τον κόσμο με μια αιώρα
3.       Siesta και όλα τα άλλα χέστα
4.       The Hammock side of Life

Διαφορές δραστηριότητες και σκέψεις κοινωνικής ευθύνης για το μέλλον.
1.       Δημιουργία υποδομών σε πάρκα και δημοσίους χώρους  για την τοποθέτηση αιώρων .
2.       Δημιουργία υποδομών σε πλοία για χρήση αιώρας στο ταξίδι
3.       Να δοθούν αιώρες σε άστεγους και μετανάστες


  Δέκα Χρόνια Το Σπίτι Της Αιώρας Δέκα Χρόνια αιώρες στην Ελλάδα. Το Σπίτι Της Αιώρας Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Της Αιώρας 22 Ιουλιου










Το Σπίτι Της Αιώρας – La Casa De Hamacas
Be our Friend on Instagram: https://www.instagram.com/lacasadehamacas/?hl=el
Διεύθυνση: Μισαραλιώτου 20 Αθήνα ΤΚ 117 42 Ακρόπολη - Κουκάκι
Google Maps: Μισαραλίωτου 20 ΤΚ 117 42
Τηλ.: +30 6975 630049 / +30 6977 501318
Website: www.lacasadehamacas.gr       
Be our Friend on FB: https://www.facebook.com/ToSpititisAioras/?ref=settings              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου