Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ολες οι αιώρες δεν ειναι το ιδιο.....μια συγκριση τιμών, μεγεθών και ποιοτητας κατασκευης της αιώρας

Επιλέγοντας την καλύτερη αιώρα....

Επειδή όλες οι αιώρες δεν είναι το ίδιο, θα προσπαθησουμε να συγκρίνουμε κάποιες αιώρες σε σχέση με την τιμή, το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής, και το βάρος αντοχής ετσι ώστε να γινει πιο εύκολη και σωστή η επιλογή μίας αιώρας.

Οι παράμετροι που θα συγκρίνουμε τις αιώρες είναι.

α) Η τιμή

β) Το μέγεθος

γ) Αντοχή σε Βαρος. Πόσα κιλά αντέχει η αιώρα

δ) Το υλικό και η ποιότητα κατασκευής.

Λίγα λόγια για το σκεπτικό αυτής της σύγκρισης,

α) Η Τιμή της αιώρας.

Αυτήν την στιγμή σε μια γρήγορη αναζήτηση όσον αφορά την τιμή μια αιώρας θα δούμε ότι οι τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα περιπου 800 ευρώ. Άρα υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα τιμών που κάποιος μπορεί να δώσει για να αγοράσει μια αιώρα.

Πολύ Γενικευμένα κατά μέσω όρο οι τιμές για μια αιώρα κυμαίνονται :

10 ευρώ < μονή αιώρα    < 50 ευρώ
50 ευρώ < διπλή αιώρα   < 90 ευρώ
90 ευρώ < Τριπλή αιώρα  <120 ευρώ
120 ευρώ < οικογενειακες < 160 ευρώ
160 ευρώ < Deluxe αιώρες < 200 +

β) Το Μέγεθος της αιώρας.

Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος της αιώρας, μιλάμε για ένα συνολικό μήκος που περιλαμβάνει το ωφέλιμο μήκος, δηλαδή στον χώρο της αιώρας που μπορούμε να "ξαπλώσουμε" και το συνολικό μήκος που περιλαμβάνει και τα σχοινιά μιας αιώρας. Σε γενικές γραμμές μια αιώρα με συνολικό μήκος 3 μέτρα, εχει ωφέλιμο κοντά στα 2 μέτρα.

Αντίστοιχα, η ιδια αναζήτηση για αιώρα, όσον αφορά το μέγεθος, μπορεί να μας οδηγήσει ευκολα στα εξής διαφορετικά μεγέθη, οπως αναφέρονται στα πιο πολλά site που ασχολούνται με αιώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, όσον αφορά το μέγεθος μιας αιώρας, βλέπουμε στα site , δυο διαφορετικούς τρόπους μέτρησης. Ο πρώτος τρόπος μέτρησης είναι η ένδειξη οτι μια αιώρα είναι, Single μονή, Double διπλή, Triple τριπλή,  Family οικογενειακή, δηλαδή μια κατηγοριοποιηση ανά άτομα που "ας πούμε" χωράει μια αιώρα. Εχουμε λοιπόν: μονή ίσον χρήση αιώρας για ενα ατομο, διπλή αιώρα η αιώρα για 2 άτομα, κτλ. Οικογενειακή αιώρα είναι η αιώρα για δυο ενηλίκους, (μαμά μπαμπάς, και 2 παιδάκια).

Ο δευτερος τροπος μέτρησης του μεγέθους μιας αιώρας ειναι ο χαρακτηρισμός της αιώρας σαν, (S)small αιώρα,  ( Μ ) medium αιώρα (L) large αιώρα, (XL) Extra Large αιώρα, (XXL) extra extra large αιώρα.

Λογικό είναι βέβαια, οι δύο αυτοι τρόποι μέτρησης κάπου να έρχονται κοντά, με την λογική ότι μια μονή αιώρα μπορεί να είναι μέγεθος small ή medium, μια διπλή αιώρα να είναι medium ή large κτλ.


γ) Αντοχή σε Βαρος της αιώρας

Οταν αναφερόμαστε στην αντοχή σε βάρος της αιώρας, ουσιαστικά μιλάμε για το βάρος που μπορεί να αντέξει μια αιώρα και να μην σκιστεί. Σε σχετική έρευνα, τα όρια αντοχής κυμαίνονται από 80 κιλά εως 250 κιλά.

Πολύ σημαντικό* προσοχή!! Τα όρια αντοχής βάρους για μια αιώρα έχει να κάνει και με την κατασταση που είναι μια αιώρα. Δηλαδή μια καινούργια αιώρα ή  μια αιώρα σε καλή κατάσταση, μπορεί να έχει κάποια λογικά  όρια αντοχής. Μια αιώρα που την εχει κάψει ο ηλιος, μπορει να σχιστεί και με πολύ λίγα κιλά.

Η αντοχή σε βάρος για μια αιώρα εχει να κάνει με παράγοντες όπως, α) το μέγεθος της αιώρας, β) το υλικό κατασκευής της αιώρας γ) Ο τρόπος κατασκευής της αιώρας.

Και εδώ υπάρχει ο λογικός συλλογισμός, όσο πιο μικρή η αιώρα, τόσο λιγότερα τα κιλά της αντοχής, και  όσο αυξάνει το μέγεθος, αυξάνουν και τα κιλά αντοχής.

δ) Το Υλικό και η Ποιότητα κατασκευής

Τα Υλικά από το οποίο κατασκευάζετε μια αιώρα είναι α) το βαμβάκι ( Cotton), δηλαδή υπάρχουν οι Βαμβακερές αιώρες ή β) από  συνθετικά υλικά, όπως είναι  το ναύλον ( naylon) , o πολυεστέρας (polyester), το υλικό "μετάξι αλεξίπτωτου" ( parachute silk ), που ουσιαστικά και αυτό naylon είναι, καθώς και πιο καινούργια, νέας τεχνολογίας  υφάσματα όπως το HamacTex® polypropylene που είναι  ύφασμα, μεγάλης αντοχής για εξωτερική χρήση, με αδιαβροχοποιηση και στεγνώνει γρήγορα ιδανικό για εξωτερική χρήση. *( Το Υλικό αυτό το χρησιμοποιεί η εταιρία La Siesta Hammocks)

Αιώρες κατασκευάζονται και από άλλα υλικά, από ίνες καρύδας, από  Moriche Palm tree, από σχοινί από κάκτους, μάλλινες, δερμάτινες κτλ, αλλά είναι ειδικής κατηγορίας αιώρες , και είναι αυτές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ + σε Αξία.

Η ποιότητα κατασκευής  είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας  που επηρεάζει καθοριστικά  τους
παραμέτρους α) τιμή και γ) αντοχή, Σαν ποιότητα κατασκευής αξιολογούμε την καλή ποιότητα των υλικών, υφασμάτων, των ξύλων, ο αριθμός των ραφών, τα χειροποίητα τμήματα της αιώρας, καθώς και λεπτομέρειες πάνω στην αιώρα. Η Ποιότητα κατασκευής μιας αιώρας, έχει να κάνει από τα αρχικά σταδία κατασκευής της αιώρας, και εδώ υπάρχει  μια πολύ πολύ θεμελιώδης λεπτομέρεια,  που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Οι καλές - ποιοτικές αιώρες είναι αυτές που φτιάχνονται  από υφάσματα, που εξαρχής κατασκευαζονται για να γίνουν αιώρες.

Υπάρχουν 2 τρόποι να φτιάξεις αιώρα.*προσωπική άποψη -  α) Ο λάθος Τρόπος και β) ο σωστός τρόπος.

Ο Λάθος τρόπος να φτιαχτεί μια αιώρα, είναι και αυτός που μπορούμε να κάνουμε όλοι, δηλαδή να αγοράσουμε όσα μετρά ύφασμα θέλουμε, ότι ποιότητα υφάσματος θέλουμε, να το ράψουμε μόνοι μας, ή να το πάμε σε κάποιον που ξέρει, και να φτιάξουμε μια αιώρα. Για να φτιάξουμε μία αιώρα ( 3 μέτρα χ 1,30 πλατος)  με ύφασμα  από φτηνό βαμβακερό δηλαδή περίπου 3 ευρώ το μέτρο +  τα εργατικά 10 ευρώ, θέλουμε το λιγότερο 20 ευρώ. Αυτός δυστυχώς είναι ο τρόπος   που φτιάχνονται και οι πιο πολλές φτηνές  αιώρες κυρίως αυτές που έρχονται από Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, ναύλον αιώρες, συνήθως μικρές αιώρες, με μέγιστη αντοχή τα 100 κιλά.

Ο Σωστός τρόπος κατασκευής μιας αιώρας, ξεκινάει από το αρχικό στάδιο της κατασκευής του υφάσματος της αιώρας, η επιλογή της πλέξης, αραιή πλέξη, η πυκνή πλέξη, ύφασμα, που στην συνέχεια το ίδιο το ύφασμα, παίρνει το σχέδιο , την καμπύλη, το χαμόγελο της αιώρας, και καταλήγει να γίνει  μια σωστή αιώρα, και  όχι ένα ύφασμα που έγινε αιώρα.

Έτσι λοιπόν, άσχετα από το μέγεθος της αιώρας, δηλαδή αν είναι μονή διπλή, οικογενειακή κτλ,  όταν μια αιώρα είναι σωστής κατασκευής, ποιοτική, αντοχής, ο τρόπος κατασκευής εξασφαλίζει άνεση, και χαρίζει στον ιδιόκτητη της αιώρας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Αυτές οι αιώρες 99% είναι βαμβακερές γιατί αυτό είναι το υλικό που δουλεύουν οι χειροτέχνες  κατασκευαστες αιώρών, στην Βραζιλία, Κολομβία. Μεξικό, Εκουαδόρ,  Βενεζουέλα, χώρες τις Λατινικής Αμερικής που παραδοσιακά κατασκευαζονται οι αιώρες.

Η αιώρα- απλώστρα ρούχων

Είναι λογικό βεβαία, όταν κάποιος δίνει 10 ευρώ για να αγοράσει μια αιώρα, είναι σίγουρο, ότι για όλους τους παραπάνω παραμέτρους έχει επιλέξει την χειρότερη σχέση , τιμής - μεγέθους- ποιότητας- αντοχής. Δηλαδή έχει αγοράσει ένα μικρό σχεδόν ναύλον ύφασμα, που έχει ραφτεί στο περίπου να γίνει αιώρα, που σε καμία περίπτωση δεν θα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης. Αυτές τις αιώρες είναι γνωστές και σαν αιώρα- απλώστρα ρούχων, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άπλωμα των ρούχων  

Είναι βεβαία και το ηθικό κομμάτι  που βαραίνει τον κάθε καταναλωτή που επιλέγει να αγοράσει ένα τόσο φτηνό προϊόν, που και με απλή λογική δεν μπορεί να προκύψει τέτοια τελική τιμή. Δηλαδή ένα προϊόν που κοστίζει στον τελικό καταναλωτή 10 ευρώ με ΦΠΑ, τότε το πραγματικό κόστος παραγωγής είναι μικρότερο από 4 ευρώ, ( και πολλά λέω) άρα.....κάτι δεν πάει καλά

Τέλος, γενικότερα :  οι βαμβακερές αιώρες είναι πιο ακριβές και ποιοτικές  από τις naylon αιώρες, οι βαμβακερές αιώρες αντέχουν πιο πολλά κιλά και είναι μεγαλύτερης αντοχής,

Στην συνέχεια θα δούμε και θα συγκρίνουμε αιώρες που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, από διάφορες εταιρίες και χώρες κατασκευής  

Συνεχιζεται....Το Σπίτι Της Αιώρας
La Casa De Hamacas
www.lacasadehamacas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου